Thuisbevalling

Bevallen in je eigen vertrouwde omgeving heeft vaak een positieve werking op het verloop van je bevalling. De kraamverzorgenden assisteert jouw verloskundige bij de bevalling. Overleg met jouw verlos-kundige over het tijdstip waarop onze kraam-verzorgende kan starten. Dit kan voor en tijdens de bevalling of nadat de baby is geboren. Na de bevalling is de kraamverzorgende er ook nog om jou en je baby in de gaten te houden en te verzorgen, je te helpen bij de eerste voeding en het huis op te ruimen. Zo kun je volop genieten van de eerste momenten met je kindje.

Vroegtijdige ondersteuning tijdens de bevalling

In overleg met de verloskundige kan de kraamverzorgende ook al eerder in het bevallingsproces aanwezig zijn, zelfs al in de fase van ontsluitingsweeën. Ze kan je bijstaan in het opvangen van weeën, je helpen bij je ademhaling, je masseren of er gewoon voor je zijn. Als de kraamverzorgende vroegtijdig wordt ingezet, dan blijven de afgesproken uren kraamzorg gewoon staan.

Ziekenhuisbevalling

Onze kraamverzorgende zijn opgeleid om ook de ziekenhuisbevalling te assisteren van uw eigen verloskundige in het Vlietlandziekenhuis. U kunt op advies van uw verloskundige na uw bevalling direct naar huis met uw eigen kraamverzorgende. Als je in het ziekenhuis bent bevallen zonder onze kraamverzorgster en het is bekend wanneer jullie naar huis gaan, horen we dat graag zo snel mogelijk van je. Wij zorgen er dan voor dat de kraamverzorgende op de afgesproken tijd bij je thuis is.

Ook als je aan het einde van de middag, ’s avonds of ‘s nachts thuiskomt uit het ziekenhuis, kun je direct kraamzorg krijgen. Dat noemen wij ‘opstartzorg’. Onze kraamverzorgenden helpen jou en je gezin veilig op weg tijdens die eerste uurtjes thuis, beantwoorden de eerste vragen en ondersteunen bij de borstvoeding of kunstvoeding. Kortom, op welk tijdstip je ook thuiskomt uit het ziekenhuis, we hebben altijd een kraamverzorgende voor je klaarstaan: 24 uur per dag, 7 dagen per week!

Kraamzorg na couveuseopname

Het kan gebeuren dat je baby na de geboorte nog een poosje in het ziekenhuis moet blijven. Je mist dan (vooral bij een eerste baby) de adviezen van de kraamverzorgende die je normaal tijdens de kraamperiode krijgt. Een aantal zorgverzekeraars stelt hun verzekerden bij thuiskomst van de baby alsnog in de gelegenheid een aantal kraamzorguren te krijgen. Vraag bij jouw zorgverzekeraar na wat de voorwaarden zijn of bel ons.

Kraamzorg na de bevalling

Kraamzorg is de zorg voor moeder en kind tijdens de bevalling en gedurende de eerste acht tot tien dagen daarna: de kraamtijd. Door kraamzorg kun jij goed herstellen van je bevalling en optimaal genieten van die eerste bijzondere dagen met je baby.De taken van de kraamzorg zijn niet altijd gelijk ieder gezin is uniek van zichzelf. Met de zorg voor jou en je baby is onze takenlijst nog niet compleet. Wij betrekken de rest van het gezin ook graag bij de kraamtijd. Want voor de vader en eventuele broertjes en zusjes is het ook s zo’n speciale tijd. Daarnaast nemen wij ook praktische zaken op ons. Indien nodig vangen wij schoolgaande kinderen op, verzorgen wij kleine kinderen of koken wij het avondeten.

Verdere taken van de kraamverzorgende worden door zorgconsulent op de intake huisbezoek 4-6 weken voor de uitgerekende datum besproken, uw gezinssituatie u staat daarbij centraal. Daarom horen wij graag van tevoren én ook in de kraamtijd wat jouw wensen en behoeften zijn. Zo kunnen wij onze kraamzorg afstemmen op jouw persoonlijke situatie en ervoor zorgen dat je kraamtijd wordt ingevuld zoals jij dat wil.

Eén kraamverzorgende in je kraamtijd

In alle kraamgezinnen streven wij voor één kraamverzorgende in de gehele kraamtijd. Je hebt in jouw kraamperiode dus te maken met één gezicht in je gezin.

2018: 85% van de geleverde zorg bestond uit één kraamverzorgende.
2019: 87% van de geleverde zorg bestond uit één kraamverzorgende.

Deskundig en ervaren

Onze kraamverzorgende zijn goed geschoold, deskundig en ervaren. Het zijn bovenal gedreven dames die met hart en ziel hun werk doen.

Samenwerking met verloskundige, huisarts en ziekenhuis

Wij werken intensief samen met andere professionele partijen die je begeleiden in je zwangerschap en tijdens en na de geboorte van je kindje. Dat zijn bijvoorbeeld je verloskundige, je huisarts en het ziekenhuis. En ook de jeugdgezondheidszorgorganisatie (het consultatiebureau) bij jou in de buurt, die na je kraamtijd de begeleiding van de zorg voor je kindje overneemt.